Wat is nu precies 'de Rotary'?

Waar staat Rotary nu eigenlijk voor?

Rotary is een serviceclub. Dat wil zeggen: de leden steunen op verschillende wijzen hun medemensen. Dit alles zonder onderscheid van ras, geloof of politieke overtuiging. Rotary is een wereldomvattende vriendschapsorganisatie met een levenshouding: dienen. Rotary betekent iets van jezelf te willen geven.

• Rotary is de eerste serviceclub ter wereld. De eerste Rotaryclub werd opgericht in Chicago op 23 februari 1905 door de advocaat Paul Harris.

• Rotary is ruim 1,2 miljoen dienstbare mannen en vrouwen die behoren tot ruim 29.000 Rotaryclubs in meer dan 163 landen in de wereld.

• Rotarians ontmoeten elkaar met regelmaat voor vriendschap en informatieve programma’s die betrekking hebben op actuele onderwerpen van zowel locaal als mondiaal belang.

• Rotarians organiseren een grote verscheidenheid aan menslievende, educatieve en culturele uitwisselingsprogramma’s die mensen beínvloeden in zowel de plaatselijke als wereldgemeenschap en voeren die ook uit.

1. Rotary is The Rotary Foundation

Rotary Foundation geeft elk jaar meer dan $ 100 miljoen uit voor internationale beurzen, culturele uitwisselingen en humanitaire projecten, zowel groot als klein, die de kwaliteit van het leven van miljoenen mensen verbetert.

2. Rotary is PolioPlus

Plioplu is Rotary’s verbintenis met het werk van nationale en internationale gezondheidsorganisaties met als doelstelling de uitroeiing van polio . Meer dan 2 miljard kinderen in ontwikkelingslanden zijn met behulp van de PolioPlusfondsen tegen polio ingeënt.

3.De naam Rotary

De naam Rotary is voortgekomen uit het rouleren (als gastheer) van de eerste vijf leden in Chicago in 1905, dus het roulatiesysteem voor de bijeenkomsten.

4.De betekenis van het Rotary-embleem, het rad/wiel

Je vraagt je misschien af wat het Rotary-embleem voor betekenis heeft. Er zijn vanaf 1905 een paar varianten qua logog geweest. Maar al gauw ontstond het huidige. Het Rotary-embleem bestaat uit 24 tanden, zes spaken en een spiesleuf. Het is uitgevoerd in de kleuren blauw en goud en draagt de tekst Rotary International.

In het ontwerp benadrukken de spaken de kracht terwijl de tanden de leegheid van het design verwijderen en de macht symboliseren. Het huidige logo werd in 1924 goedgekeurd en is sindsdien niet meer veranderd.

Een informatief en verhelderende animatie en PDF

Op youtube is een filmpje te zien waar je in het kort hoort en ziet waar Rotary nu eigenlijk voor staat? Zijn het nu echt alleen die ‘hoge pieten’ met grote sigaren in chesterfieldstoelen die wekelijks bij elkaar komen? Welnee! Begonnen in 1905 staat Rotary voor een gemêleerd gezelschap waarbij ‘service’ voor ’self’ staat. Maar nog veel meer. Kijk nu zelf en oordeel dan.

Klik op de link: >>Waarom Rotary?

Een en ander staat ook helder omschreven in een compact en leesbaar boekje >>WAT IS ROTARY?